Laaghalerveen 37 – ‘Arbeid Adelt’

 Arbeid Adelt Laaghalerveen 37

De boerderij heette “Arbeid Adelt”.

Sien(tje) Berghout-Thöne. schreef ons:
Mijn oom en tante Jurrien en Ziena Schoffelmeer-Thöne woonden hier van 1913 tot 1958, daarna kwam de familie Anne Vos pas, nadat wij de boerderij verlieten op 1 aug. 1958.
Mijn zus Nellie Thöne was 1½ jaar toen ze hier kwam bij onze oom en tante en ik was het ene halfjaar bij mijn ouders in Groningen en het andere halfjaar op Laaghalerveen. Dit alles door ziekte en het vroege overlijden van onze moeder. Ikzelf woonde allen van 1952-1956 in Den Helder en kwam daarna terug in Laaghalerveen.

schilderij Arbeid Adelt Laaghalerveen door H.Eggens bewerktEen mooi schilderij geschilderd door H. Eggens.

Vroeger woonde hier Anne Vos.
Zijn kleindochter Mandy woonde eerst in Smilde, in 2013 in Elp (info via haar vader, Roelof).
Andere kleinkinderen van Anne Vos en kinderen van Roelof Vos zijn Jacqueline, Jonny en Anjo.
Jacqueline berichtte mij ook nog foto’s te hebben waar zij samen met haar opa op staat.

De boerderij stond richting TT circuit.
Op de plattegrond is de plek duidelijk te zien.
.L37g

tekening E.Hovenkamp. de huidige situatie (foto PTI, 2005)
Advertenties

8 gedachten over “Laaghalerveen 37 – ‘Arbeid Adelt’”

  1. Geachte heer Vos, beste Roelof,
   Bedankt voor je reactie.
   Heb je nog informatie over de boerderij?
   Bijvoorbeeld oude foto’s, hoe groot was het bedrijf, van wanneer tot wanneer e.d.?

   1. Even een reactie bij de tekening van de boerderij “Arbeid Adelt” op Laaghalverveen 37.
    Wat erg dat de mensen die het langst op deze boerderij gewoond hebben totaal vergeten zijn in de geschiedenis van deze boerderij.
    Mijn oom en tante Jurrien en Ziena Schoffelmeer-Thöne woonden hier van 1913 tot 1958, daarna kwam de familie Anne Vos pas, nadat wij de boerderij verlieten op 1 aug. 1958.
    Mijn zus Nellie Thöne was 1½ jaar toen ze hier kwam bij onze oom en tante en ik was het ene halfjaar bij mijn ouders in Groningen en het andere halfjaar op Laaghalerveen. Dit alles door ziekte en het vroege overlijden van onze moeder. Ikzelf woonde allen van 1952-1956 in Den Helder en kwam daarna terug in Laaghalerveen. Ik heb een foto van de boerderij evenals een mooi schilderij die geschilderd is door H. Eggens. Ik wil een scan van de foto sturen, kan dat via facebook?
    Sien(tje) Berghout-Thöne.

 1. Leuk dat de foto van Arbeid Adelt – Laaghalerveen 37, die ik op donderdagmiddag 27-06-2013 doorstuurde nu al geplaatst is.

  1. Beste Sien(tje),
   Gisteravond, heel toevallig, tegen jullie site aangelopen. En het eerste dat ik kwijt wil is dat ik de naam Schoffelmeer op geschreven wijze nog nooit eerder tegen ben gekomen. Want ik ken Schoffelmeer en zijn vrouw niet anders dan onze vroegere overbuurman en -buurvrouw. En jij Sientje was volgens mij hun oom- en tante-zegger.
   En waarom noem ik jou Sientje, wel omdat ik op Laaghalerveen ook een buurmeisje had die Sientje Jonker heette. Door oorlogsomstandigheden is mijn vader in december 1944 door de Duitse SD opgepakt en begin januari 1945 op transport naar Neuengamme afgevoerd en hebben we hem nooit meer terug gezien. Op ongeveer hetzelfde tijdstip zijn wij door dezelfde SD van de “Klaverhoeve” verjaagd en is volgens mij mijn jongste zuster (Janny) bij jouw oom en tante opgevangen. Is dat jou ook bekend? Ik stop er nu eerst mee.

   Hartelijke groet,
   Tjark Boxem
   Dronten
   (0321-313490)

   1. Tjark,
    nu vind ik toch jouw reactie. Ja dat klopt Tjark dat jouw overburen onze oom en tante waren. Mijn tante was de oudste zus van mijn vader. Mijn herinneringen komen weer boven. Jij was geloof ik de jongste en inderdaad herinner ik mij ook een beetje dat je zus bij ons werd opgevangen. Ben ik in de war met Janny en Lammie? Mijn oom en tante waren er helemaal kapot van toen ze jouw vader kwamen halen, oom Jurrie kon het niet geloven dat dit gebeurde. Ik weet nog wie de schuld kreeg dat dit gebeurde. Het heeft bij mij als 5 jarige toen een hele grote indruk achter gelaten. Ik zie het nog altijd voor me.
    Zaterdag word ik 75 en dan komen nu al die herinneringen.
    Wat toch leuk dat je mij nog kunt herinneren.
    Ik woon nu in Nijmegen en mijn zus Nellie woont nog steeds in Assen.
    Een verrassing om zo iets van een vroegere buurjongen te horen. En ik ben inderdaad nog altijd Sientje hoor en met Sientje Jonkers was ik vriendin.

    vriendelijke groet,

    Sientje

 2. mijn is jacqueline vos de klein dochter die vergeten wordt van haar roelof vos mn vader,en ik heb een poosje op die boederij gewoont met mn opa anne vos…dat was in het jaar 1977of 1978 .ik weet wel dat het boederij er niet meer is….. wegens dat daar een oefen terein is geworden van het militaren kamp. ik weet en ik heb nog fotos van de boederij …maar daar staan mn opa en ik nog op. die goeie oude tijdt. …..hier laat ik u weten dat niet alleen mandy de de klein dochter is maar ik ben de eerste klein dochter en hij heeft ook twee klein zoons jonny vos en anjo vos .
  dus wat hier beschreven wordt dat mandy de enige klein dochter is ..is niet waar.
  ik vindt het misselijk dat mensen zoooo moeten horen hoe het zit … zeg gewoon de waarheid … pap, daar heb je meer aan …. vriendelijk groet van je vergeten dochter….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: