Laaghalerveen zat van racende motoren DvhN 070804

Door Jean Paul Taffijn
Laaghalerveen – Bewoners van Laaghalerveen zijn het gedrag van motorrijders op de gelijknamige weg knap zat. In de bocht bij de Eekhoutswijk in de buurtschap, pal achter het TT-circuit, staat sinds vorige week een herdenkingskruis in de berm. Er is echter niemand omgekomen in die bocht.
Het kruis, inclusief bosje bloemen, is geplaatst door ß bewoners van de buurtschap die een eind willen maken aan het racen van motorrijders op de weg. ”Ik heb snelheden van rond de 200 kilometer per uur gemeten”, zegt Laaghalervener Hans Boslooper.
De bochten in de smalle weg vormen een regelrechte uitdaging voor motorrijders. Vooral op zondagen nemen ze de twee scherpe bochten met zo hoog mogelijke snelheid, keren hun machines verderop in Laaghalerveen en rijden dan terug om de bochten opnieuw aan te vallen. ”Wij kunnen door die herrie op zondag niet meer in de tuin zitten en gaan gedwongen weekenden weg”, verzucht Boslooper.

Geluk
De Laaghalerveners vrezen dat er binnen de kortste keren een echt kruis geplaatst kan worden. Jan Doornbos, voorzitter van de Vereniging voor Dorpsbelangen is ervan overtuigd dat het bochtenwerk een motorrijder fataal wordt. ”Voor mijn huis zijn dit voorjaar al vier rijders hard uit de bocht geschoven. Zij hebben allemaal geluk gehad dat ze de bomen niet geraakt hebben. Ik heb de traumahelikopter hier al gezien en een motor die in twee delen werd afgevoerd. Wij hebben bij de gemeente Assen het gevaar van de weg aangekaart, maar we krijgen geen reactie.”
Waar de gemeente en de Laaghalerveners het over eens zijn, is dat de grote boosdoener de weg zelf is. Die is enkele jaren geleden aangelegd in verband met de komst van het militaire oefenterrein De Haar en nodigt uit om te racen. De eerste bocht vanaf het circuit is nog ‘omgekeerd’ aangelegd om scheuren tegen te gaan: de buitenkant van de bocht is daar lager dan de binnenkant. De bochten verderop richting Laaghalerveen zijn echter net zo aangelegd als op het circuit.

‘Die bochten zijn fantastisch’
”Die bochten zijn fantastisch”, verklaart motorrijder Bas Prins uit Beilen. ”Uit heel Nederland komen motorfanaten naar het circuit om die bochten in Laaghalerveen zo snel mogelijk te nemen.” De gelegenheidscoureurs zijn bang voor een vete met de dorpsbewoners, die volgens hen weinig middelen schuwen om de motoren te verjagen.
Prins wil in contact treden met de bewoners voor het te laat is. ”In april lag er in zo’n bocht opeens frituurvet. Mijn maat is daardoor hard onderuit geschoven. Soms is er een man in een jeep die ons klemrijdt en dreigt ons van de weg te vegen. We hebben ook al meegemaakt dat er in een bocht opeens een bult grind lag. De fratsen van de dorpsbewoners worden een van ons nog eens fataal.”
De motorrijders hebben volgens Prins geen kwaad in de zin. ”De bewoners moeten ons niet hebben. Via de gemeente zouden ze de weg aan moeten laten passen. Het conflict tussen de motorfreaks en de bewoners moet niet escaleren. Ik weet niet waartoe diehard motorrijders in staat zijn als voor hen de maat vol is.”

Openbare weg
Laaghalerveen is een openbare weg waarop motorrijders dus ook mogen rijden.
Snelheidsbeperkende maatregelen buiten de bebouwde kom zijn volgens de gemeente Assen moeilijk te realiseren. Bovendien vreest de gemeente schadeclaims als een motorrijder door zo’n ingreep zou vallen. Volgens zowel motorrijders als Laaghalerveners bestaan er mogelijkheden om de snelheid in te perken, bijvoorbeeld een middenstreep in de bochten, verkeerssluisjes of trajectcontrole. Bij dat laatste systeem wordt gemeten hoeveel tijd een voertuig gebruikt om van het ene naar het andere poortje te komen. Als het tweede poortje te snel bereikt wordt, krijgt de bestuurder een boete.
07 augustus 2004, 12:30 uur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s